Színtévesztő szemüveg

A színtévesztők egyedi színlátásvizsgálati eredményei alapján, személyre szabott színtévesztést korrigáló szemüvegeket készítünk, hogy ezáltal fedezzenek fel több színárnyalatot, amit azelőtt rejtve maradt számukra. A színtévesztést korrigáló szemüvegek segítenek egy színesebb világban történő tájékozódásban. A színtévesztés különféle típusait az OPN1LW, OPN1MW és OPN1SW gének eltérő mutációi okozzák. Ezen gének által termelt fehérjék alapvető szerepet játszanak a színlátásunkban. A számos genetikai mutációknak megfelelően, sokféle színtévesztés típus alakulhat ki. A Colorlite színtévesztést korrigáló szemüvegek, az Ön egyedi színtévesztésének megfelelően személyre szabottak! 

 

 

Bár a színtévesztés nem gyógyítható, de a normál szemüvegekhez hasonlóan, színlátást korrigáló lencsékkel a színlátás javítható! Egy normál szemüveggel élesebben látja a világot. A Colorlite lencsékkel viszont színesebb is lesz! A szemüvegeinkkel fokozható a színélmény és bővíthető a látható színek skálája.

 

Amit a Colorlite színtévesztést korrigáló lencsékről tudni érdemes

1. Hogyan juthatok Colorlite színtévesztést korrigáló szemüveghez vagy hol próbálhatom ki?

Lépjen kapcsolatba velünk és kérjen időpontot a mérésre telefonon, vagy online (a vizsgálatot rendelőnkben csak optometristáink, Erdeős Sarolta és Nagy Fanni végzi). A megadott időpontban szánjon rá kb. 1 órát a mérésre. A mérést a színtévesztés vizsgálatra rendeletileg előírt Ishihara teszttel kezdjük, majd a Colorlite Atlasz segítségével meghatározzuk a színtévesztés típusát és súlyosságát. Ezután próbalencsék alkalmazásával több Colorlite színlátás javító szemüveg hatását kipróbáljuk és megvizsgáljuk, mennyire javítják a színlátást. Ha a javulás mértékével elégedett a páciens, azonnal megrendelheti a szemüveg legyártását. A szemüveg legyártása kb. 2-4 hetet vesz igénybe. Szemüvegviselőknek a megfelelő dioptriájú lencsékre, nem szemüvegeseknek nulla dioptriás lencsékre készítjük el a korrekciós lencséket. A lencséket becsiszoljuk egy tetszőleges szemüvegkeretbe. 

2. Mennyi idő alatt kapom meg a szemüveget? 

Megrendeléstől számított kb. 4 hét.

3. Dioptriás szemüvegben is kapható?

Igen, a színlátást korrigáló rétegek, mind dioptriás (egyfókuszú, bifokális, multifokális), mind null-dioptriás (un. plánó) lencsékre is felvihetőkek.

4. Bármilyen keretet választhatok hozzá?

Igen, a lencsék bármilyen keretbe becsiszolhatóak. Optikusunk segít ebben. Válassza ki az Önhöz illő szemüvegkeretet optikánkban!

5. Miért színesek a színtévesztést korrigáló szemüvegek?

A szembe érkező szín spektrumát csak színes lencsékkel lehet a szükséges módon megváltoztatni, ezért a színes lencse a színtévesztést korrigáló technológia elkerülhetetlen velejárója. 

6. Szükségem van UV védő rétegre?

Igen, erősen javasoljuk. A színtévesztést korrigáló szemüvegek a beérkező fény körülbelül 40%-át kiszűrik. A szem ehhez könnyedén alkalmazkodik, úgy hogy a pupilla picit jobban kitágul, viszont az UV védő réteg a káros sugarakat (400 nm alatt) kiszűri. Az UV védelem mellett karcmentesítő réteggel is ellátjuk a lencséket.

7. A Colorlite színtévesztést korrigáló szemüveggel átmegyek a szűrővizsgálatokon?

A Colorlite színtévesztést korrigáló szemüveggel szignifikáns javulást érhet, így a jól ismert színlátást vizsgáló teszteken is gyakran átmehet, de ezt a hatóságok nem feltétlen fogadják el. Az egyes országok eltérően szabályozzák ezt a kérdést. A legelterjedtebb Ishihara teszt jól mutatja a szemüvegek javító hatását, ami a Colorlite teszten is jól kimutatható. Az esetek 95%-ában szignifikáns javulást tudunk elérni, amit klinikai vizsgálatok is alátámasztottak. A szemüvegekkel több színárnyalatot fedezhet fel, ami eddig rejtve maradt Ön elött.

8. Használhatom éjjel a szemüveget?

Nem javasoljuk a Colorlite színtévesztést korrigáló szemüvegek éjszakai használatát, mivel a szemüvegek a beérkező fény 40%-át kiszűrik (egy napszemüveg akár 90%-ot), bár az ide vonatkozó szabályok ezt nem tiltják.

9. Hogyan használjam a Colorlite színtévesztést korrigáló szemüvegem?

Amikor felveszi a szemüveget, hagyjon időt a szemének hogy alkalmazkodjon / adaptálódjon az új színes környezethez. Ez néhány percet is igénybe vehet. Az adaptáció nagyon fontos és szükséges része a színtévesztést korrigáló mechanizmusnak. Szeme akkor adaptálódott a szemüveghez, amikor a például a fehér fal ismét fehérnek látszik.

10. Bifokális, multifokális vagy cilindrikus lencséket is használhatok?

Az optikusunk  segít abban Önöknek, , hogy az adott speciális lencse rendelhető-e!

Adaptáció a színtévesztést korrigáló lencsékhez

Amikor felveszi a szemüveget, hagyjon időt a szemének hogy alkalmazkodjon (adaptálódjon) az új színes környezethez. Ez néhány percet is igénybe vehet. Először a színek furán pirosnak tűnnek. Az eredetileg fehér szín is pirosnak látszik, mert még nem állt be az új „fehér színegyensúly”. A színadaptáció kb 90-120 mp-ig tart egy jól megvilágított környezetben. Az új színegyensúly kb 2 perc elteltével áll be, amikor a fehér színek ismét fehérnek látszanak. Az adaptáció nagyon fontos és szükséges része a színtévesztést korrigáló mechanizmusnak. A következő videó a színadaptációs mechanizmust mutatja be.  

 

Színtévesztők a színtévesztésről

  • „A piros, és keverékei jelentősen eltérnek a szemüveg nélkül látottakhoz képest. Nagyon erős bennük a piros szín, szinte ordít. Ez leginkább a közlekedési lámpán látszik, a piros már messziről kiabál, jóval erösebben mint a szemüveg nélkül.”
  • „Összességében a látvány, amit szemüvegben látok, sokkal szebb, mint nélküle. Olyan érzés, mintha eddig szürkén láttam volna és most minden szín élénkebb.„
  • „A kékek sokkal teltebbek, mint eddig, az ég csodaszép, és még a felhőkről nem is beszéltem. A felhők eleve kedvenc témáim közé tartoznak, de szemüvegben még szebbek, a rengeteg árnyalattal, részletgazdagsággal.„
  • „Feltűnik, hogy minden részletgazdagabb. Ha egy rétet nézek, vagy akár csak egy egyszerű gazos mezőt, a rengeteg apró virág, a sok rovar mind látható.”
  • „A színteszten, amire a szemüveg kellett, átmentem, bár a zöld-szürke meg izzasztott egy kicsit. Mindenképpen ajánlani fogom másnak is a szemüveg használatát és mintha már a szemüveg nélkül is jobban látnám a színeket.”