Myopia kontroll-avagy hogyan tudjuk mérsékelni a rövidlátók dioptria növekedését?

A rövidlátás, vagy myopia, jellemzően gyermekkorban kezdődik és általában szemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége a páciensnek, hogy lássa a táblán, televízióban vagy a távolban  a részleteket. Egy rövidlátó gyermeknek az életkor változásával egyre erősebb dioptriára lehet szüksége. A dioptria változása minden gyermeknél eltérő ütemben történik, ezért fontos a rendszeres szemvizsgálat, hogy mindig idejében felismerjük és korrigáljuk azt. A dioptria akkor változik legkevésbé, ha mindig az optimális dioptriát viseltetjük a gyermekkel.  A gyerekek egyre fiatalabb korban válnak rövidlátóvá. A 10-16 évesek körében a rövidlátás több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 60 évben. Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének átlagosan több, mint 50%-át érinteni fogja a rövidlátás. Közép- Európában 2000-ben a népesség 20,5%-a rendelkezett myopia fénytörési hibával. Ez az arány 2020-ra 34,6%-ra növekedett és várhatóan 2050-re elérjük a 54,1%-ot.

 A rövidlátás kialakulásának oka egyrészt genetikai, másrészt a sok közeli tevékenységgel járó életmódunknak köszönhető. A rövidlátás növekedése általában a testi növekedés befejezéséig romlik, általában 23-24 éves korig. A páciens szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz a végső dioptria, hiszen -6,0 dioptria felett a szemfenéki szövődmények gyakorisága lényegesen magasabb. (Az ideghártya-leválás éves előfordulási gyakorisága 0,015% azok között, akiknek a szemüveg-dioptriája -4.75 alatt marad, míg 3,2% a -6.0 dioptria feletti rövidlátóknál, de a  myopiás macula degenerációnak  és a zöldhályognak is lényegesen magasabb a  kockázata ). Számtalan tanulmány foglalkozik azzal, hogy hogyan tudjuk mérsékelni a rövidlátók dioptria növekedését. Bizonyított tény, hogy a napfény jótékony hatású a progresszió tekintetében, ezért javasolják, hogy a gyermekek minél többet tartózkodjanak a szabadban és, hogy minél kevesebb legyen a közeli tevékenységük, tehát a telefon, számítógép, televízió használata. A rövidlátás fokozódását csökkentő speciális szemüveglencséket és kontaktlencséket fejlesztettek ki. A gyógyszeres lehetőségek közül a nagyon alacsony koncentrációjú atropin cseppentése bizonyult hatékonynak.

A rövidlátókat mínuszos, úgynevezett szóró lencsékkel korrigáljuk. A mínuszos lencse középen – ahol a páciens átnéz rajta – a legvékonyabb. A széli, vastagabb területeken át az ideghártya széli részei homályos képet kapnak, ez még teljesen nem ismert módon a szemgolyó hossztengely növekedését serkenti, ami a rövidlátás romlásához vezet. Az utóbbi években speciális technológiájú szemüveg- és kontaktlencséket fejlesztettek ki. Ezek arra hivatottak, hogy a szemtengelyhossz növekedését lassítsák. Amennyiben sikerül a terápiás lencsével a retina perifériájára vetített képet a retina síkja elé helyezni, az képes lassítani a szemtengelyhossz növekedését – ez az úgynevezett perifériás, myopiás defókusz.Jelenleg az alábbi lehetőségeink vannak a rövidlátók dioptria növekedésének mérséklésére:

A HOYA MiYOSMART szemüveglencse

Ez a szemüveglencse D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segment) technológia segítségével valósítja meg a perifériás, myopiás defókuszt.  A technológia lényege, hogy a lencse centrumában, egy kis körön belül a páciens számára megfelelő dioptria található, ez biztosítja az éleslátást. A szemüveglencse perifériás részén 396 apró lencsesziget található, melyek dioptriája a páciens számára megfelelő dioptriához képest +3,5 D-val eltér, melyek mindegyike perifériás myopikus defókuszt biztosít.. Klinikai vizsgálatok alapján ez a szemüveglencse a kontrollcsoporthoz képest 60%-kal csökkenti a myopia progresszióját, azaz a dioptria növekedésének ütemét, és 60%-kal lassítja a szemtengelyhossz növekedését. A gyártási dioptria felső határa pillanatnyilag -10,0D.

Coopervision MiSight hidrogél alapú, napi eldobható lágy kontaktlencse

Ennél a speciális lágy kontaktlencsénél koncentrikus körökben váltakozik a tiszta látást biztosító zóna a kezelési zónával. Ez az utóbbi zóna biztosítja a perifériás myopiás defókuszt. A 8-16 éves gyermekek körében végzett klinikai vizsgálatok alapján ez a kontaktlencse 50%-kal csökkentette a myopia progresszióját. Egyenlőre csak szférikus  napi  hidrogél lencsében kapható. Jelenlegi felső dioptria határa -10,0 D.

Éjszakai kemény kontaktlencse, orthokeratológia

Ez a speciális formájú kemény kontaktlencse az éjszakai viselés során átalakítja a szaruhártya felszínét. A szaruhártya középső területéről a széli részekre tereli a szövetközti folyadékot, középen jobban benyomja azt. Ennek az ideiglenes alakváltozásnak a  hatására a páciens napközben szemüveg nélkül is tökéletesen lát.  Az éjszakai lencse csak akkor hatékony, ha a páciens rendszeresen használja, minden éjszaka benne alszik. Ideális vízi sportokat űző pácienseknek, úszóknak vízilabdázóknak. A dioptria felső határa jelenleg -6,0D. és 1,5 D cyl. Ezt a kemény kontaktlencsét olyan gyermekeknek javasoljuk, ahol a családban jelentős mértékű rövidlátás fordul elő. Ezek a lencsék éves kihordásúak.

Alacsony koncentrációjú atropin csepp

Az atropin a nadragulya alkaloidja. Nagyon alacsony, 0,01-0,05% -os koncentrációjú szemcsepp formájában, hosszú időn át, naponta egyszer, esténként adagolva, jelentősen csökkenti a myopia progresszióját. Hatásmechanizmusa egyelőre nem teljesen ismert.  Magyarországon jelenleg csak klinikai vizsgálat keretein belül érhető el.