Színtévesztés korrigálása színes lencsével

Személyre szabott színtévesztés korrigáló szemüvegek

25 éves egyetemi kutatómunka eredményeire alapozva a Colorlite Kft. színtévesztést korrigáló szemüvegeket fejlesztett ki, a színtévesztők és színvakok számára. A színtévesztők egyedi színlátásvizsgálati eredményei alapján, személyre szabott színtévesztést korrigáló szemüvegeket készítünk, hogy ezáltal fedezzenek fel több színárnyalatot, amit azelőtt rejtve maradt számukra. 

 

Színtévesztést vizsgáló teszt

A teszt meghatározza a színtévesztés típusát és súlyosságát. Kattintson a résre a gyűrűn. A teszt kb. 1-3 percig tart.

Tritán (kék) színtévesztést vizsgáló teszt

A teszt meghatározza a "tritan" színtévesztést és annak súlyosságát.

Színsorbarendező játék

A játék célja: színek sorba rendezése különböző színárnyalatok mentén. Egy színárnyalat sorba rendezése kevesebb, mint 1 perc.

Színegyeztető játék

A feladat alapszínek színegyeztetése egymáshoz. A játék egyre nehezedik. Egy nehézségi szint teljesítése kb 1-2 perc, a teljes játék kb 5 perc.

Alapvető információk a színtévesztésről

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül legtöbb információt a látás közvetít felénk.

A modern embernél az érzékszervek információ közvetítő szerepe körülbelül így alakul: látás 90%, hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%. Az európai férfiak 8%-a, míg a nők 0,4...0,5%-a "vörös-zöld" színtévesztő. Az örökölt kék színtévesztés (tritanópia) előfordulása ritka, a népesség mintegy 0.05%-ában fordul elő. A színtévesztők gyakran a "színvak" jelzőt kapják, pedig csak a színlátás megváltozásáról beszélünk, amely kihatással van az életminőségre és a munkára. A fejlett világban (USA, EU, Japán) jelenleg közel 33 millió színtévesztő él.

A színtévesztő gyermekeknek problémái adódhatnak az óvodában, vagy az iskolában, mert vörös füvet rajzolnak, zöld tetőket, nem tudják megoldani a matematikai problémákat, stb. Gúny tárgyai is lehetnek hamar, ha nem tudják megkülönböztetni a könyveket a színük alapján vagy a térképeket és a táblát sem tudják olvasni.

 

Színvakság és színtévesztés

Az emberi szem három elsődleges színt tud felismerni, a vöröset, a zöldet és a kéket. Az összes többi szín a három alapszín keverésével állítható elő. Színtévesztés esetén az alapszínek eltérnek a normál színlátók alapszíneitől. Vörös színtévesztés esetén a vörös alapszín látszik sárgás árnyalatúnak, zöld színtévesztés esetén pedig a zöld alapszín látszik sárgás árnyalatúnak. Mindkét esetben a vörös és a zöld szín között csökken a különbség, ezért vörös-zöld színtévesztésnek szokták nevezni. A kék alapszín hibája nagyon ritka, míg a színvak emberek a szürke árnyalatait tudják csak megkülönböztetni (ez a teljes színvakság). A legutóbbi színlátás elmélet szerint a színvakságot a színtévesztés szélsőséges eseteként ismerik el.

 

Színtévesztés-korrigáló szemüveghez jutás lépései

Kérjen időpontot egy színtévesztő mérésre!

 

  • A megadott időpontban szánjon rá 1 órát a mérésre. A mérést a színtévesztés vizsgálatra rendeletileg előírt Ishihara teszttel kezdjük. Majd a Colorlite Atlasz segítségével meghatározzuk a színtévesztés típusát és súlyosságát. Ezután próbalencsék alkalmazásával több Colorlite színlátás javító szemüveg hatását kipróbáljuk, és amelyik a legjobb eredményt adja, azzal ismét megnézzük az Ishihara tesztet. Ha minden ábrát felismer, legfeljebb 1-et nem lát teljesen jól, akkor a kiválsztott szemüveg hatására 100 % javulás jött létre.
  • Ezen idő alatt kipróbáljuk a színlátást korrigáló szemüvegeket is, és megvizsgáljuk, mennyire javítják a színlátást.
  • Ha a javulás mértékével elégedett a páciens, azonnal megrendelheti a szemüveg legyártását.
  • A szemüveg legyártása kb. 2 hetet vesz igénybe. Szemüvegviselőknek a megfelelő dioptriájú lencsékre, nem szemüvegeseknek nulla dioptriás lencsékre készítjük el a korrekciós lencséket.

Amikor felveszti a színtévesztést korrigáló szemmüveget... 

Amikor felveszi a szemüveget, hagyjon időt a szemének hogy alkalmazkodjon (adaptálódjon) az új színes környezethez. Ez néhány percet is igénybe vehet. Először a színek furán pirosnak tűnnek. Az eredetileg fehér szín is pirosnak látszik, mert még nem állt be az új „fehér színegyensúly”. A színadaptáció kb 90-120 mp-ig tart egy jól megvilágított környezetben. Az új színegyensúly kb 2 perc elteltével áll be, amikor a fehér színek ismét fehérnek látszanak. Az adaptáció nagyon fontos és szükséges része a színtévesztést korrigáló mechanizmusnak. A következő videó a színtévesztés korrekció és a színadaptációs mechanizmust mutatja be.