OCT vizsgálat

Mi is az OCT vizsgálat?

Az OCT – optikai koherencia tomogaráfia – vizsgálat lehetővé teszi, hogy a szem ideghártyáját, valamint a látóideg és makula állapotát, és ezek megbetegedéseit ki tudjuk szűrni. Rendelőnk rendelkezik OCT készülékkel. A vizsgálat elvégzése után  a pácienseket megfelelő diagnózissal tudjuk ellátni, ezáltal nyomon tudjuk követni a betegségek alakulását, az esetleges kezelések sikerességét.

Ezt a szem szöveteiről készített, mikroszkopikus felbontású képeknek köszönhetjük. Ez a szemészeti diagnosztikai eljárás semmilyen megterhelést vagy fájdalmat nem okoz a szemeknek. Szükség esetén a pupilla tágítására lehet szükség maximum. a  vizsgálat  pár  percig  tart csupán.

Mikor lehet szükség rá?

Általában egy ilyen vizsgálat szükségességét szemész szakorvos mondja ki, de természetesen a páciens maga is igényelheti. Ha a páciens vizsgálata során a  szemész  szakorvos a szemfenék  vizsgálatkor,   időskori makuladegenerációt, vagy a makulájának  egyéb megbetegedését, zöldhályogot, cukorbetegséget, magas vérnyomást, vagy egyéb belgyógyászati (endokrinológiai-, immunológiai-, neurológiai-, autoimmun-) betegségek miatt előforduló szemfenék elváltozásokat észlel, akkor mindenképpen érdemes elvégeztetni az OCT vizsgálatot.

Az OCT vizsgálat menete

Lehetséges, hogy szükség van pupillatágító cseppek alkalmazására is,- ezt mindig a  szemész  szakorvos  dönti el - ilyenkor a látásunk egy darabig homályos lehet.  Az  OCT vizsgálat igen gyors, és teljesen fájdalommentes.

A vizsgálat során a készülék a szem szöveteiről készít képet, infravörös lézer fénysugarak segítségével (ezek a lézer sugarak nem károsítják a szem szöveteit), melyek bejutnak a szem mélyebb rétegeibe is. Ezek a fénysugarak végigpásztázzák a szemfenék képleteit, a vizsgált területekről pedig részletes keresztmetszeti rétegfelvételt készítenek.

Az elkészült  képek alapján  pontos információt kaphatunk bármilyen fent említett elváltozásról, ami lehetőséget ad arra, hogy a megfelelő kezelésekkel lassítani tudjuk a szemek állapotának romlását, illetve  társszakmák részére segítséget adjunk a kezelések biztonságos folytatásához.

Rendelőnk Huvitz OCT készülékkel rendelkezik.