Számítógép és a szem

Sokan azt gondolják, hogy a számítógép károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Arra, hogy a monitor károsítaná szemünket nincs tudományos bizonyíték. A számítógép által kibocsátott ultraibolya sugárzás csak töredéke pl. az igen gyakran használatos neoncső sugárzásának. A monitor ultraibolya sugárzása igen minimális, így nem okozhat a  szemben semmilyen hályogot. 

Sok számítógépes munkakörben dolgozó panaszkodik arról, hogy ha órákon keresztül nézi a monitor képernyőjét, akkor a fekete és a fehér színek nem látszanak, összemosódnak. Ezek komplementer színek, hosszas  monitor használat után homályos látást okoznak. Ennek hátterében semmilyen szervi elváltozás nincs.

Milyen tüneteket okozhat a monitor? 

  • A szem kivörösödik 
  • Szúró, égő, fáradt érzés 
  • Fájdalom a szemben, vagy homloktájon 
  • Homályos látás, fókuszálási nehézségek 
  • Nyak-, hát- és derékfájdalom 

Hogyan csökkenthetjük minimálisra a panaszokat?

A monitor lehetőleg hosszú kartávolságban, vagy azon túl legyen .A képernyő teteje a  szem vonala alá kerüljön. Az írott anyag, amit nézni kell a számítógépes munka közben, közel legyen a képernyőhöz, így alig kell a szemet és a fejet mozdítani. Nagyon fontos, hogy a munkaterület megvilágítása ne legyen túl erős, az ablakok, lámpák ne tükröződjenek a monitor képernyőjén. Tudni kell, hogy a legtöbb panaszunk hátterében az áll, hogy a monitort mereven nézzük, pislogásaink száma akár egyharmadára is csökkenhet. A könny mennyisége és minősége is nagymértékben megváltozik emiatt. Tudatosan figyeljünk rá, hogy pislogjunk, ha ez nem sikerül- használjunk műkönnyeket, nedvesítő géleket számítógép használata közben. Óránként legalább negyed órát végezzünk valami más munkát pl.: fénymásolás, telefonálás, stb.

Mindig ki kell zárni, hogy nincs-e a szemünknek valamilyen dioptria hibája! Ennek eldöntését mindig bízzuk szemész szakorvosra! Fontos tudni, hogy negyven év fölött pl. más dioptria szükséges az olvasótávolságra és más a monitortávolságra! Szerencsére ez a probléma már megoldható egy darab szemüveggel- ezt hívjuk munkaszemüvegnek. Több dioptriát tartalmaznak, nagyon könnyű megszokni! A szubjektív panaszok csökkentésére már többféle speciális bevonatot kifejlesztettek a lencsegyártók. Ezek a rétegek a káprázást, fáradtságérzetet csökkentik, a kontrasztokat fokozzák.