Színtévesztés korrigálása színes lencsével

Személyre szabott színtévesztés korrigáló szemüvegek

25 éves egyetemi kutatómunka eredményeire alapozva a Colorlite Kft. színtévesztést korrigáló szemüvegeket fejlesztett ki, a színtévesztők és színvakok számára. A színtévesztők egyedi színlátásvizsgálati eredményei alapján, személyre szabott színtévesztést korrigáló szemüvegeket készítünk, hogy ezáltal fedezzenek fel több színárnyalatot, amit azelőtt rejtve maradt számukra. Próbálja ki nálunk vagy valamelyik partner optikánknál!

 

Színtévesztést vizsgáló teszt

A teszt meghatározza a színtévesztés típusát és súlyosságát. Kattintson a résre a gyűrűn. A teszt kb. 1-3 percig tart.

Tritán (kék) színtévesztést vizsgáló teszt

A teszt meghatározza a "tritan" színtévesztést és annak súlyosságát.

Színsorbarendező játék

A játék célja: színek sorba rendezése különböző színárnyalatok mentén. Egy színárnyalat sorba rendezése kevesebb, mint 1 perc.

Színegyeztető játék

A feladat alapszínek színegyeztetése egymáshoz. A játék egyre nehezedik. Egy nehézségi szint teljesítése kb 1-2 perc, a teljes játék kb 5 perc.

Alapvető információk a színtévesztésről

A világot öt érzékszervünkkel érzékeljük. Ezek közül legtöbb információt a látás közvetít felénk.

A modern embernél az érzékszervek információ közvetítő szerepe körülbelül így alakul: látás 90%, hallás 5%, tapintás 2%, ízlelés 2%, szaglás 1%. Az európai férfiak 8%-a, míg a nők 0,4...0,5%-a "vörös-zöld" színtévesztő. Az örökölt kék színtévesztés (tritanópia) előfordulása ritka, a népesség mintegy 0.05%-ában fordul elő. A színtévesztők gyakran a "színvak" jelzőt kapják, pedig csak a színlátás megváltozásáról beszélünk, amely kihatással van az életminőségre és a munkára. A fejlett világban (USA, EU, Japán) jelenleg közel 33 millió színtévesztő él.

A színtévesztő gyermekeknek problémái adódhatnak az óvodában, vagy az iskolában, mert vörös füvet rajzolnak, zöld tetőket, nem tudják megoldani a matematikai problémákat, stb. Gúny tárgyai is lehetnek hamar, ha nem tudják megkülönböztetni a könyveket a színük alapján vagy a térképeket és a táblát sem tudják olvasni.

 

Színvakság és színtévesztés

Az emberi szem három elsődleges színt tud felismerni, a vöröset, a zöldet és a kéket. Az összes többi szín a három alapszín keverésével állítható elő. Színtévesztés esetén az alapszínek eltérnek a normál színlátók alapszíneitől. Vörös színtévesztés esetén a vörös alapszín látszik sárgás árnyalatúnak, zöld színtévesztés esetén pedig a zöld alapszín látszik sárgás árnyalatúnak. Mindkét esetben a vörös és a zöld szín között csökken a különbség, ezért vörös-zöld színtévesztésnek szokták nevezni. A kék alapszín hibája nagyon ritka, míg a színvak emberek a szürke árnyalatait tudják csak megkülönböztetni (ez a teljes színvakság). A legutóbbi színlátás elmélet szerint a színvakságot a színtévesztés szélsőséges eseteként ismerik el.

 

Színtévesztés-korrigáló szemüveghez jutás lépései

Kérjen időpontot egy színtévesztő mérésre!

 

  • A megadott időpontban szánjon rá 1 órát a mérésre. A mérést a színtévesztés vizsgálatra rendeletileg előírt Ishihara teszttel kezdjük. Majd a Colorlite Atlasz segítségével meghatározzuk a színtévesztés típusát és súlyosságát. Ezután próbalencsék alkalmazásával több Colorlite színlátás javító szemüveg hatását kipróbáljuk, és amelyik a legjobb eredményt adja, azzal ismét megnézzük az Ishihara tesztet. Ha minden ábrát felismer, legfeljebb 1-et nem lát teljesen jól, akkor a kiválsztott szemüveg hatására 100 % javulás jött létre.
  • Ezen idő alatt kipróbáljuk a színlátást korrigáló szemüvegeket is, és megvizsgáljuk, mennyire javítják a színlátást.
  • Ha a javulás mértékével elégedett a páciens, azonnal megrendelheti a szemüveg legyártását.
  • A szemüveg legyártása kb. 2 hetet vesz igénybe. Szemüvegviselőknek a megfelelő dioptriájú lencsékre, nem szemüvegeseknek nulla dioptriás lencsékre készítjük el a korrekciós lencséket.
  • A lencséket el kell vinni egy optikushoz, aki becsiszolja egy tetszőleges szemüvegkeretbe.

 

Amikor felveszti a színtévesztést korrigáló szemmüveget... 

Amikor felveszi a szemüveget, hagyjon időt a szemének hogy alkalmazkodjon (adaptálódjon) az új színes környezethez. Ez néhány percet is igénybe vehet. Először a színek furán pirosnak tűnnek. Az eredetileg fehér szín is pirosnak látszik, mert még nem állt be az új „fehér színegyensúly”. A színadaptáció kb 90-120 mp-ig tart egy jól megvilágított környezetben. Az új színegyensúly kb 2 perc elteltével áll be, amikor a fehér színek ismét fehérnek látszanak. Az adaptáció nagyon fontos és szükséges része a színtévesztést korrigáló mechanizmusnak. A következő videó a színtévesztés korrekció és a színadaptációs mechanizmust mutatja be.