Speciális szemüveglencsék

Munkaszemüveg

A munkalencsék különböző távolságokhoz illeszkedő többfókuszú lencsék, elsősorban közeli és munkatávolságra kialakítva. A lencse alsó részén, a közeli dioptriából kiindulva és felfelé haladva a lencse erőssége fokozatosan csökken, míg elér egy meghatározott értéket, mely a munkatávolságra szükséges dioptriát jelenti. Ezzel a lencsével a szem a változó távolságokhoz éppen szükséges korrekciót kapja meg, így kevésbé fárad el és a munkavégzés hatékonyabbá válik.

Több fajtája létezik, a munkatávolság függvényében.

A 30-40 cm-es olvasótávolságtól akár 2-4 m-ig is éleslátást biztosít. Beltérben használható speciális lencsék.

 

Progresszív vagy multifokális lencse

40 év felett a szemnek szüksége van segítségre. A szemlencse egyre kevésbé rugalmas, így a közeli tárgyak élesen látásához a szem munkáját kiegészítő korrekcióra van szükség.

A progresszív lencsék a látás szabadságát adják minden távolságra és bármely élethelyzetben. Általános használatra, a mindennapokra lettek kifejlesztve. A távoli korrekcióból lefelé haladva jutunk el az olvasó dioptriáig egy „csatornán” keresztül, így minden távolságra éleslátást biztosít.

Dioptriás napszemüveg vagy fényrestötétedő lencse

A legtöbb szemüveglencse színezhető, melynek hatására az átengedett fény mennyisége csökken, így a szemüvegviselő látása kontrasztosabbá, komfortosabbá válik.

Praktikusabb megoldás, ha szeretnénk elkerülni a szemüvegek cserélgetését, ha fényre- sötétedő lencsét választunk. Ezek a lencsék zárt térben szinte teljesen színtelenek (5%), a szabadban automatikusan besötétednek, a fényviszonyoktól függően.

Új fejlesztés, a polarizált fényresötétedő lencse, mely kombinálja mindkét lencsetípus előnyeit és újat is nyújt egyben. Ez az újdonság, hogy a lencse az autó szélvédője mögött is sötétedik, ami eddig nem volt lehetséges. A korábbi fejlesztések csak az UV sugárzásra tették érzékennyé a lencsét, míg most már a látható fényre is reagál.

Polarizált lencse

A polarizált lencsék kiküszöbölik a különböző felületekről visszaverődő szórt fény okozta káprázást. Előnye különösen vezetésnél, vízparton, havas területen érvényesül, de sokkal kevésbé fárad el a szem tartós igénybevétel esetén ezt viselve, mint egy egyszerű színezett lencse esetében.